Loading...
 • English
 • Deutsch
 • ФИЛИГРАННИ ЖЕЛЕЗОПЪТНИ МОДЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ

  RailTune е основана от трима ентусиасти, превърнали любовта към моделите на влакове и моделните железници от хоби във втора своя професия. „Работим в различни професионални области като архитектура, приложни изкуства и фина механика“, казва Спас Смиленов от RailTune. „Използваме знанията и уменията си да пренесем късчета от реалния свят в приказната вселена на железопътните модели, като доближаваме до реалността серийно произвежданите железопътни модели, които понякога приличат на играчки.“
  RailTune определено не е традиционна фирма, а идея която обединява множество разнородни дейности в едно общо начинание, а резултатът са красиви умалени модели на железопътен състав. Двигателят за RailTune са архитект Спас Смиленов, художникът Ивайло Климентов и Васил Михайлов, експерт механика и електроника. За осем години креативният екип е създал модели на над 60 български локомотива, повече от 20 разновидности на български пътнически и товарни вагони.


  RailTune работи основно за клиенти от Германия и България, но не липсват заявки от производители и колекционери от други европейски държави. При разработките на първите модели на локомотиви и товарни вагони екипът работи с ACME Treni Италия.  В момента RailTune е партньор на чешката фирма TechImage при разработките на порeден български модел: локомотив на Българските държавни железници – Серия 42, разработен от Skoda през 1965 година. 
  Специално за българският производител на маневрени локомотиви EXPRESS SERVICE RailTune разработват макети на техните локомотиви ES1000 и ES3000, които може да видите на международния железопътен панаир INNOTRANS 2022 в Берлин. „Краткосрочните ни планове за нови разработки са насочени към няколко характерни за Българските държавни железници електрически локомотива, товарни и пътнически вагони и подвижния състав на любимата на много туристи Родопска теснопътна линия“, споделят от Българските държавни железници за rail.bg.

  Leave a Comment

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  To top